Nicolai uniek in Nederland

Een pimeur voor slagerij Nicolai. De slager, gevesigd aan de nanningaweg in Oosterwolde, is door het keurmerk Beter Leven gecertificeerd met 3 sterren. Hiermee is Nicolai uniek in Nederland.

Slager Lieuwe Nicolai in Oosterwolde heeft maandag 25 september 2017 het Beter Leven keurmerk met drie sterren gekregen voor zijn Livar varkensvlees en biologisch rundvlees.
​Dit wil zeggen dat al het varkens- en rundvlees, zowel het verse vlees als ook de vleeswaren in deze slagerij daadwerkelijk een diervriendelijkere herkomst hebben. Het varkensvlees is van Livar het Limburgs kloostervarken en het rundvlees is biologisch. Lieuwe Nicolai kiest bewust voor de top in diervriendelijker gehouden dieren, 'genieten van een goed stuk vlees kan pas als je ook goed met de dieren omgaat'

Extra controle in elke schakel van de keten

Slager Lieuwe Nicolai is de eerste slager in Nederland met drie sterren van het Beter Leven keurmerk voor rund- en varkensvlees. Dit keurmerk van de Dierenbescherming bestaat dit jaar 10 jaar en is inmiddels het grootste keurmerk in de supermarkt. Wanneer het keurmerk wordt gevoerd is er extra gecontroleerd in elke schakel van de keten, van boer tot winkelvloer. Dit omdat de Dierenbescherming absoluut de garantie wil geven aan de consument dat zijn aankoop ook werkelijk afkomstig is van diervriendelijker gehouden dieren.

​De methode van borging voor de slagerijen is recent ontwikkeld en was tot op heden vooral gericht op verpakte producten en afzet via supermarkten. Een prakische methode geschikt voor de slagerijen ontbrak,
echter de vraag van slagerijen om ook gebruik te kunnen maken van het keurmerk nam toe. Stichting Beter Leven keurmerk heeft daarom in samenwerking met het netwerk meatNL en praktijkbedrijven uit de achterban van de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) gewerkt aan een praktische methode voor borging in slagerijen. De methode voor borging is gericht op het compleet vervangen van een vleessoort door vlees met het Beter Leven keurmerk.

​Vlees van Livar scharrelvarkens en biologische runderen

Lieuwe Nicolai heeft gekozen voor varkensvlees van Livar, varkens die ook naar buiten kunnen scharrelen en van de Dierenbescherming 3 sterren van het Beter Leven keurmerk hebben gekregen. Het rundvlees is biologisch en komt van biologische veehouders uit de buurt, onder andere runderen van Henry Hoiting, die de Black Angus runderen houdt in natuurgebieden. Biologische runderen komen, op basis van het SKAL certificaat , automatisch in aanmerking voor drie sterren van het Beter Leven keurmerk.

​De komende tijd wordt de methode voor borging gevold en doorontwikkeld. De methode heeft nog de status van pilot. Slagerijen met interesse voor deelname aan deze pilot kunnen zich aanmelden bij Stichting Beter Leven keurmerk of bij de KNS.


Onze website maakt gebruik van cookies

We zijn verplicht om je te informeren over en jouw toestemming te vragen voor cookies op onze website. Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te faciliteren. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.