Livar, het Limburgs Kloostervarken

​als eerste en enige Nederlandse gecertificeerde slager door stichting beter leven, mogen we u dit prachtig mooi vlees aanbieden onder het keurmerk 3 sterren beter leven.

Varkensvlees met smaak. Dat vlees komt van de Livar scharrelvarkens. De oorsprong van deze bontgekleurde varkens ligt op abdij
Lilbosch in Echt. Daar kunnen de Livar scharrelvarkens naar hartenlust in de kloostertuinen wroeten en rollen in de modder. De maaltijd van deze bijzondere varkens bestaat uit vers geteelde Limburgse granen. En dat proef je!

Eén van de unieke kenmerken die het Livarvlees onderscheidt van ander vlees is de bijzondere leefwijze van het Livarvarken. Deze Limburgse varkens hebben het voorrecht om rond te mogen scharrelen in de frisse buitenlucht op een scharrelboerderij.

Het Livarvlees is doorregen met vet. vet is de smaakdrager van vlees en geeft het Livarvlees een aangename en natuurlijke smaak. Bovendien kent het bij bereiding nauwelijks gewichtsverlies, waardoor het vlees heel mals en sappig blijft. De Livar varkens doen zeer zeker niet onder voor de beste scharrelvarkens uit Spanje of Italië. Livarvlees is authentiek, ambachtelijk en eerlijk!

​Waarom staat het Beter Leven logo 3 sterren niet bij onze producten in de webshop en in de winkel? U kent vast wel het Beter Leven logo op vleesverpakkingen van uit de supermarkt, deze producten worden per soort gecertificeerd, er wordt naar het vlees gekeken maar ook naar de gebruikte toevoegingen. Als alles klopt mag hier een logo van Stichting Beter Leven op gedaan worden.

​Bij ons is de controle anders. Wij moeten voor onze certificeering een boekhouding bijhouden van onze inkoop van al het vlees,vleeswaren en producten waar zichtbaar vlees in is verwerkt. Wij (Nederlandse slagers) worden nog niet gecontroleerd op de toevoegingen die wij gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld ook marinades te verkrijgen waarin dierlijkvet zit waarvan de herkomst niet bekent is. Op zo'n product kun je geen Beter Leven logo doen. Nu letten wij daar wel op, en hebben in het verleden dat soort toevoegingen al aangepast, door voor een plantaardige variant te kiezen. Hopelijk worden we hier in de toekomst wel op gecontroleerd, zo dat wij ook bij onze producten het 3 sterren logo mogen vermelden. Nu mogen we het logo alleen gebruiken als we comuniceren over een hele productgroep. bijvoorbeeld "al ons heerlijke Livar scharrelvlees is door Stichting Beter Leven met 3 sterren gecertificeerd"


​Bereidingswijze varkensvlees


Saucijs

Saucijs is meestal samengesteld uit varkensgehakt met kruiden. Zachtjes braden in ruim boter voorkomt openbarsten. Wist u dat... ijzer uit vlees gemakkelijker in ons lichaam wordt opgenomen dan ijzer uit plantaardige producten?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 270 kcal.
Eiwit: 16.3 gram
Vet: 22.8 gram
IJzer: 1.5 milligram

Braden ± 12-15 min.


Doorregen varkensrollade

Een doorregen varkensrollade bevat iets meer vet dan varkensfiletrollade. Hierdoor wordt het vlees extra smakelijk en droogt het niet zo snel uit. Een rollade is bijna altijd panklaar, dat wil zeggen gezouten en gekruid.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 329 kcal.
Eiwit: 16.7 gram
Vet: 29.1 gram
IJzer: 0.6 milligram

Braden ± 80-90 min.

  

Haaskarbonade

Haaskarbonade is de meest magere karbonadesoort. Haaskarbonade is wat duurder dan andere karbonaden. Het mooie blanke vlees is sappig en vol van smaak.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 151 kcal.
Eiwit: 22.6 gram
Vet: 6.7 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 6-8 min.

  

Halskarbonade

Karbonade is het meest bekende stukje varkensvlees. Karbonade wordt gesneden van verschillende delen: rib- en haaskarbonade (mals) en hals- en schouderkarbonade (minder mager en minder mals). Karbonaden kunnen ook gemarineerd worden.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 197 kcal.
Eiwit: 19.4 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram

Smoren ± 40-45 min.


Hamlap

Hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. Als u voor het bakken de lappen met bloem bestuift, levert dat een licht gebonden en lekkere bruine jus op.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 121 kcal.
Eiwit: 22.1 gram
Vet: 3.6 gram
IJzer: 0.8 milligram

Bakken ± 8-10 min.


Hamschijf

Hamschijf wordt ook verkocht als ‘hips’ en in Duitsland als ‘Eisbein’. ‘Eisbein’ is licht gepekeld. Hamschijf smaakt gekookt of gesudderd goed bij stamppotten en maaltijdsoepen. Het onderste gedeelte van het vlees is uitstekend geschikt voor soep.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 198 kcal.
Eiwit: 19.8 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram

Koken ± 120-150 min.


Nasi/bamivlees

Nasi/bamivlees wordt meestal gemaakt van iets doorregen varkensvlees. Het vlees kan bij aankoop al iets gekruid of gemarineerd zijn, waardoor het zó gebruikt kan worden.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 129 kcal.
Eiwit: 21.5 gram
Vet: 4.8 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 8-10 min.


Ribkarbonade

Een ribkarbonade heeft een ribbeentje en wordt ook wel kotelet genoemd. De ribkarbonade geldt als een malse en magere karbonade. Zonder ribbeentje heet de ribkarbonade een filetlapje.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 6-8 min.

  

Schouderkarbonade

Schouderkarbonade bevat weinig been. Smaakidee: varkensvleeskruiden, peper, nootmuskaat. Wist u dat... vlees mét been een iets langere bereidingstijd nodig heeft, omdat been een slechte warmtegeleider is?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 197 kcal.
Eiwit: 19.4 gram
Vet: 13.2 gram
IJzer: 0.7 milligram

Bakken ± 12-15 min.

Varkensfiletrollade

Bedruip en keer het vlees regelmatig tijdens het bereiden en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees achteraf. Smaakidee: diverse vruchten.  

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram

Braden ± 45-50 min.


Varkensfricandeau

Fricandeau is een uiterst mager stukje varkensvlees. Fricandeau mag enigszins rosé gegeten worden. Smaakidee: oregano, bier. Wist u dat... varkensfricandeau net zo mager is als rosbief? ...groot vlees 10 min. moet rusten onder aluminiumfolie na bereiding?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram

Braden ± 45-50 min.


Varkenshaas

Varkenshaas is een schuin toelopend stukje vlees. Vouw bij het braden de punt naar binnen en steek of bind deze vast met een prikker of rolladetouw, zodat het haasje overal even dik is. Laat varkenshaas na bereiding ± 5 min. rusten.  

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.8 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 10-15 min.


Varkenslap

Braad de varkenslap rustig aan en sudder deze gaar met gesloten deksel op laag vuur. Smaakidee: peper. Wist u dat... vlees verschillende vitamines van het B-complex bevat, namelijk vitamine B1, B2, B6 en B12?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 146 kcal.
Eiwit: 20.8 gram
Vet: 7 gram
IJzer: 0.3 milligram

Smoren ± 35-45 min.


Varkensoester

Oester is klein, maar fijn! Het vlees wordt gesneden van de achterham. Bestrooi het vlees voor het bakken met bloem. Dit voorkomt uitdroging en levert een smakelijke jus op. Lekker in de zomer: oesters van de barbecue met knoflookboter!

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 115 kcal.
Eiwit: 23.5 gram
Vet: 2.4 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 6-8 min.

   

Varkensschnitzel

Schnitzels worden ‘met de draad mee’ gesneden, waardoor ze tijdens de bereiding plat in de pan blijven liggen. Serveer gepaneerde schnitzels met een schijfje citroen. Dat neemt de smaak van de boter weg, die wordt opgenomen door het paneermeel.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 119 kcal.
Eiwit: 22.9 gram
Vet: 3.1 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 6-8 min.


Speklap

Speklappen zijn afkomstig van het buikspek. Dat is de magerste speksoort. Smaakidee: kerrie, peper, ketjap, ketoembar. Wist u dat... speklappen ook gegrild kunnen worden en dan minder vet bevatten?

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 329 kcal.
Eiwit: 16.7 gram
Vet: 29.1 gram
IJzer: 0.6 milligram

Bakken ± 6-10 min.


Varkensfilet

Bedruip en keer varkensfilet regelmatig tijdens de bereiding en leg het deksel schuin op de pan. Zout het vlees na bereiding. Smaakidee: peper, foelie, nootmuskaat.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram

Braden ± 40-45 min.


Varkensfiletlap

Haal het filetlapje voor het bakken door de bloem en bak het kort. Zout het vlees pas na bereiding. Smaakidee: filetlapjes zijn lekker met pittige sauzen op basis van bijvoorbeeld peper, mosterd of paprika.

Voedingswaarde - Per 100 g onbereid
Energie: 144 kcal.
Eiwit: 22.7 gram
Vet: 5.9 gram
IJzer: 0.3 milligram

Bakken ± 4-6 min.

Bron: www.vlees.nl